Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ... ΥΓΕΙΑΣ

 


Τις τελευταίες ημέρες έχει υποπέσει στην αντίληψή μας μια γνωμοδότηση από τις 13 Ιανουαρίου 2023 της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με τρία βασικά μέτρα δημόσιας υγείας εξαιτίας αυξημένων ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού κατά τους χειμερινούς μήνες εφέτος στη χώρα μας. Εν ολίγοις αυτά τα τρία μέτρα είναι οι σχετικοί εμβολιασμοί, δύο συγκεκριμένα αντιικά φάρμακα και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις. Αυτά πρότειναν τα μέλη της επιτροπής και καθηγητές κ.κ. Γιώργος Χρούσος, Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελλακοπούλου.
Αυτή η γνωμοδότηση, μολονότι βγάζει ένα μερικό νόημα, μας θυμίζει κουκλοθέατρο για τον πολύ απλούστατο λόγο ότι οι ουρές ασθενών στα κέντρα υγείας δεν οφείλεται τόσο στην έλλειψη εφαρμογής μέτρων όσο στην έλλειψη των ίδιων των κέντρων υγείας. Πώς θα φαινόταν στους συμπολίτες μας η ιδέα της ύπαρξης ενός πλήρους νοσοκομείου με όλες τις κλινικές ανά έναν δήμο (για τους μεγάλους) ή ανά δύο δήμους (για τους μικρούς); Μια τέτοια ιδέα (εάν όχι ακριβώς η ίδια) θα αποσυμφορούσε αισθητά τους χώρους των υπάρχοντων νοσοκομείων και κλινικών. Για να μην μιλήσουμε για τις καινούργιες θέσεις εργασίας. Αντί αυτών η κυβέρνηση εξετάζει τον νέο χάρτη υγείας κάνοντας ανακατατάξεις αλλά ουσιαστικά εκτελεί συγχωνεύσεις. Επομένως, γιατί να μην επενδυθεί όσο χρήμα χρειάζεται για τον νευραλγικό τομέα της υγείας; Δηλαδή είναι αρκετά μόνο αυτά τα τρία μέτρα που προανήγγειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών; Δηλαδή με την εφαρμογή αυτών των τριών μέτρων θα γίνουμε αθάνατοι ή δεν θα υπάρχουν πια περιστατικά τέτοιων λοιμώξεων; Εξ' ου και η αναφορά σε κουκλοθέατρο. Άλλωστε το πρόσφατο παρελθόν μας έχει αποδείξει ότι αυτά τα μέτρα δεν αρκούν.

Μια Πολιτεία σοβαρή και ανθρωποκεντρική δεν περιορίζεται σε μέτρα εντυπωσιασμού προσπαθώντας να "πείσει" τους πολίτες της ότι ενδιαφέρεται για την υγεία τους. Η Πολιτεία οφείλει να νομοθετεί και να πράττει τα μέγιστα για τους πολίτες που την απαρτίζουν λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες τους και την ευημερία τους. Θα προχωρούσε σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που θα σέβονται την προσωπικότητα του κάθε Έλληνα Πολίτη για τις πιο ιδανικές συνθήκες παραμονής εντός αυτών δηλαδή ο ασθενής δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνει σε άλλο νοσοκομείο για να εξυπηρετηθεί από το τμήμα που χρειάζεται γιατί δεν το διαθέτει το προηγούμενο. Κάθε νοσοκομειακό συγκρότημα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κλινικές και τα τμήματα για να τα έχει διαθέσιμα ο ασθενής κυριολεκτικά δίπλα του. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία αυτά θα καλύπτονται πλήρως από το πιο εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό και θα βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία του ασθενούς. Μόνο έτσι θα οδηγηθούμε σε κοινωνική ευημερία.


ΕΛΕΝΗ ΝΙΑΡΧΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6977617800
email: niarchouelene@gmail.com

https://niarchoueleni.blogspot.com/2023/01/blog-post_61.html?fbclid=IwAR06YzIjFrXd3an-2Po-rrkLcGZMLa7rnrcnouhBZdjsgahmLlj1Fjk7LY0

Δεν υπάρχουν σχόλια