Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πού πάνε τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης;;;

 


Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας καταλήγει ταμείο ενίσχυσης μεγαλοεπιχειρηματιών με εγγυήσεις του δημοσίου

Πάνω από 600 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις μοιράζει διά των συστημικών και άλλων τραπεζών η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν συνολικά σε 14 επιχειρηματίες που ούτως ή άλλως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τραπεζική δανειοδότηση αν το επιθυμούσαν, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν πολύ υψηλά κέρδη και επομένως δεν έχουν την ανάγκη των λεγόμενων φτηνών ευρωπαϊκών δανείων, για τα οποία μάλιστα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο. 

Στον αντίποδα, η στρόφιγγα των τραπεζών έχει κλείσει για τα καλά για μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που βλέπουν τον κλοιό να σφίγγει γύρω τους, αλλά και για φυσικά πρόσωπα. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες αρνούνται να διαθέσουν δάνεια ακόμη και στους σεισμόπληκτους κατοίκους του πολύπαθου Αρκαλοχωρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, που είδαν το βιος τους να χάνεται λόγω του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε την περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το σημερινό ρεπορτάζ του Documento για το πού κατευθύνονται τα κονδύλια του ΤΑΑ αποδεικνύει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μία: να χρηματοδοτούνται αδρά οι ήδη έχοντες και κατέχοντες και όχι τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα προκύπτει ότι τα φτηνά δάνεια του ΤΑΑ σκοπός των οποίων ήταν η ενίσχυση επιχειρήσεων που υπέστησαν σοβαρές ζημίες από την πανδημία, καταλήγουν σε μεγάλο ποσοστό ακόμη και σε κολοσσούς οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν καινούργια γραφεία ή να αγοράσουν αποθήκες
Να επενδύσουν δηλαδή σε τομείς οι οποίοι δεν σχετίζονται με την παραγωγή, την καινοτομία, την «πράσινη» μετάβαση ή άλλους αναπτυξιακούς πυλώνες, στους οποίους θεωρητικώς θα έπρεπε να κατευθυνθούν τα κοινοτικά κονδύλια με βάση τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό.

Παράλληλα, χρηματοδοτούνται με μεγάλα ποσά μια γνωστή συμβουλευτική εταιρεία, άλλη, βασική δραστηριότητα με την κατασκευή χαρτοκιβωτίων, όμιλοι σουπερμάρκετ οι οποίοι ενισχύονται διαρκώς από την κυβέρνηση και εμφανίζουν υπέρογκα κέρδη, πετρελαϊκές εταιρείες κ.ά.
 Είναι ασφαλώς φυσιολογικό ανάμεσα στους δανειοδοτούμενους από το Ταμείο Ανάκαμψης να υπάρχουν και επιχειρηματικοί κολοσσοί, οι οποίοι πέραν πάσης αμφιβολίας συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και συνολικά στην οικονομία της χώρας. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν κατευθύνονται χρήματα, για παράδειγμα, προς τον γεωργικό ή τον κτηνοτροφικό τομέα ή τις επιχειρήσεις εκείνες που, σε αντίθεση με τους επιχειρηματικούς γίγαντες στους οποίους ως επί το πλείστον καταλήγουν τα ευρωπαϊκά χρήματα, έχουν δει πραγματικά τα έσοδά τους να μειώνονται δραματικά.

Ηδη αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει θόρυβο στην Κομισιόν, η οποία από πολύ νωρίς, σύμφωνα και με δημοσίευμα του Euractiv, είχε εκφράσει προβληματισμό και επιφυλάξεις για το αν τα χρήματα του ταμείου θα κατευθύνονταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2022 ο Σαράντης Μιχαλόπουλος, ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες και δημοσιογράφος του Euractiv, είχε αποκαλύψει ότι στα κονκλάβια της ΕΕ ανησυχούν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα επιχειρηματιών».

 Πηγή την οποία επικαλείτο ο δημοσιογράφος ανέφερε μάλιστα πως η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι το ελληνικό κράτος θα έδινε προτεραιότητα σε λεγόμενες ασφαλείς επενδύσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες, και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι φόβοι αυτοί φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Χρήματα για γραφεία και αποθήκες  .... Διαβάστε περισσότερα: ΠΗΓΗ

Θυμάστε τον Υπουργό Ανάπτυξης που έλεγε ότι "μόλις 40.000 επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν δάνεια..."; και ότι "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα έχουν πρόσβαση στον δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα πρέπει να συγχωνευτούν με μεγάλες εταιρίες, οι οποίες βεβαίως θα έχουν και φοροαπαλλαγή και μάλιστα της τάξεως και 50%"...;;; Τώρα βλέπουμε λοιπόν που πάνε τα νέα δάνεια που μας χρεώνουν! Είχατε καμία αμφιβολία;  Διαβάστε σχετικά εδώ: Με "καρφιά"... δεν θα σωθεί κανείς!

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ,
ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ
ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Ε.ΣΥ!
ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.

ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ...

ΣΤΗΝ 5Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ
Ή ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΩΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια