Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται..

 


Πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία




Πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία και μάλιστα αναμένετε  η πρώτη μονάδα να λειτουργήσει το 2023 και να ολοκληρωθεί ως το 2025. Βλέπετε η Τουρκιά τελειώνει γρήγορα τα έργα που ξεκινάει το κράτος της.

Το ενδιαφέρον όμως  είναι στο γεωγραφικό σημείο όπου χτίστηκε, ένα όχι τυχαίο εργοστάσιο, όχι κάπου στα βάθη στα βουνά της Τουρκίας αλλά απέναντι ακριβώς σε απόσταση αναπνοής από την Κύπρο, στην ουσία είναι ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη μεσόγειο. Βέβαια υπήρξαν αντιδράσεις αλλά..

Η Τουρκία ως διεθνής παραβάτης κάνει ότι θέλει δε σέβεται καμία συμφωνία και κινείτε με  έναν  αδιάκριτο τσαμπουκά  σαν αρχηγός της μεσογείου. Έτσι χτίζετε και από την Τουρκία αλλά και  παρουσιάζετε η εικόνα της γείτονας χώρας από τα ελληνικά ΜΜΕ, είναι όμως έτσι;;

Αγνοώντας την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα έπρεπε να το συζητήσει με τις γείτονες χώρες που δεν είναι άλλες από τη Ελλάδα και Κύπρο, φυσικά το θέμα κουκουλώθηκε στα γρήγορα.

Ποιες είναι όμως οι
  αντιδράσεις  της Αθήνας και Λεμεσού;; Ο κ. Δένδιας ανέφερε στον Τόνι Μπλίνκεν(ΥΠΕΞ των ΗΠΑ) σε τηλεφωνική συνομιλία, τις πολλαπλές προβληματικές πτυχές της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκούγιου της νότιας Τουρκίας. Από το γεγονός ότι αποτελεί απειλή ασφαλείας σε απόσταση αναπνοής από άλλα κράτη  στην περιοχή και πως αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει η Ρωσία στο εξωτερικό μέχρι την απροθυμία της Άγκυρας να μοιραστεί πληροφορίες.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το Ακκούγιου μπορεί να γίνει ένα «Τσερνόμπιλ» της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτά για Ελλάδα.

Όσο για την Κύπρο ανησυχεί για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακκούγιου -Ξεκινά διαβήματα -

Η Κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα ανησυχία για τον ανεγειρόμενο πυρηνικό σταθμό στο Ακκούγιου, μόλις 64 χιλιόμετρα από τα Κυπριακά παράλια και ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε παραστάσεις και διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι η απόφαση για δημιουργία και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στα νότια παράλια της Τουρκίας δημιουργεί ανησυχίες για τυχόν επιπτώσεις ως προς την ασφάλεια, δεδομένου ότι η Κύπρος επηρεάζεται πολύ περισσότερο από ό,τι το μεγαλύτερο τμήμα της ίδιας της τουρκικής επικράτειας.
«Δυστυχώς η Τουρκία δεν έλαβε υπόψη τις σοβαρές επιφυλάξεις που έχουν εκφρασθεί από πολλές πλευρές, ούτε και την έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου για να τερματίσει τα σχέδιά της, αφού πρόκειται για μια σεισμολογικά ευαίσθητη περιοχή, καθώς και την έκκληση να υιοθετήσει τη Συνθήκη για τις διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αγνόησε επίσης την υπόδειξη της Έκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του περασμένου Ιουλίου, να διαβουλευθεί με τις Κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Και για ένα καλό φινάλε….
Οι ελληνικές αδερφές κυβερνήσεις Ελλάδας Κύπρου να τονίζουν, ότι με τέτοιες ενέργειες η Τουρκία δημιουργεί, με έναν ακόμα τρόπο, συνθήκες αστάθειας και 
 δυνητικούς κινδύνους, ενώ δείχνει να αγνοεί υποχρεώσεις που απορρέουν  από τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ανάγκη για σχέσεις  καλής γειτονίας.

Σημασία έχουν πάντα τα στοιχεία.

Άλλα δύο εργοστάσια κατασκευάζονται ή σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στη Σινώπη και στην Ανατολική Θράκη, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για τη λειτουργία τους έχουν εκπαιδευτεί στη Μόσχα 500 Τούρκοι, τα τελευταία χρόνια.
Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας καλύπτει έκταση 10 τετρ. χλμ. και θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 
MW. Ο σταθμός κατασκευάζεται από την ρωσική εταιρία Rosatom και το συνολικό κόστος θ’ αγγίξει τα 25 εκατ. δολάρια.

Τον Μάιο του 2010, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία όπου μια θυγατρική της 
Rosatom, η Akkuyu NGS Elektrik Üretim Corp. (ΕΕΑ: Εταιρεία Έργου Ακκούγιου) θα κατασκευάσει, θα κατέχει και θα
λειτουργεί μια μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Ακκούγιου που θα περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες 
VVER ισχύος 1.200 MW. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το Τουρκικό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του
2010.Το 2013, η ρωσική πυρηνική κατασκευαστική εταιρεία 
Atomstroyexport (ASE) και την τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Ozdogu υπέγραψαν .
Η επίσημη τελετή εγκαινίων έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2015. Η κύρια κατασκευή ξεκίνησε το Μάρτιο του 2018 και η πρώτη μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.Οι άλλες τρεις μονάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025.

Και μπορεί τα κράτη να έχουν διαμάχες , οι εταιρίες όμως τα βρίσκουν ειρηνικά μεταξύ τους...

Η χρηματοδότηση παρέχεται από Ρώσους επενδυτές, με το 93% να προέρχεται από θυγατρική της 
Rosatom. Μέχρι και το 49% των μετοχών μπορούν να πωληθούν αργότερα σε άλλους επενδυτές. Οι δυνητικοί επενδυτές είναι οι τουρκικές εταιρείες Park Teknik και Elektrik Üretim.
Η Τουρκική Εταιρεία Εμπορίου Ηλεκτρικής Ενέργειας και Συμβάσεων έχει εγγυηθεί την αγορά του 70% της ενέργειας που θα παραχθεί από τις δύο πρώτες μονάδες και 30% από τις τρίτες και τέταρτες μονάδες πάνω από μια συμφωνία αγοράς με δεκαπενταετή ισχύ. Η ηλεκτρική ενέργεια θα
αγοραστεί στην τιμή των 12.35 αμερικανικών σεντς ανά 
kWh και η υπόλοιπη ενέργεια θα πωλείται στην αγορά από τον παραγωγό.

Ενστάσεις και αντιδράσεις. Η πιο σημαντική ένσταση είναι ότι το Μπουγιουκετσελί και οι γύρω ακτές μπορεί να χάσουν το τουριστικό δυναμικό μετά την υλοποίηση του έργου. Στις 17 Απριλίου 2011,
σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα στην Μερσίνη για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης.
Ο Σαμπαχάτ Ασλάν, εκπρόσωπος για την Αντιπυρηνική Πλατφόρμα της Μερσίνης, δήλωσε ότι "Ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία απέδειξαν πόσο επικίνδυνη είναι η πυρηνική τεχνολογία". Επίσης δηλώθηκε ότι "Οργανώσαμε αυτή η διαμαρτυρία για να πούμε "όχι" στο εργοστάσιο
πυρηνικής ενέργειας, η οποία θα θέσει τις μελλοντικές γενιές σε κίνδυνο’’.

Και ενώ όλοι διαφωνούν στο τέλος συμφωνούν. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Χαρά Κραχάλα



https://esykpddm.blogspot.com/2023/02/blog-post_49.html

Δεν υπάρχουν σχόλια